CRNA GORA INFO
Marine
Podaci
Klima
Vjetrovi
Važni telefoni
Ambasade
 

CRNA GORA INFO

Crna Gora je južno-evropska i mediteranska zemlja. Spada u red najjužnijih evropskih država i izlazi na južni dio Jadranskog mora.  

 

Na samo 500 km od Rima, 1500 km od Pariza i Berlina, 2000 km od Moskve, Crna Gora leži u srcu Balkana. Dio Jadrana koji pripada Crnoj Gori, nalazi se izmedju Hrvatske na sjeverozapadu i Albanije na jugoistoku. Ovakav geografski položaj Vam omogućuje da za sat vrijemena budete u Dubrovniku a za 4 sata u Italiji. 

 

Crna Gora je do skoro bila skriveni dragulj Evrope, no sticanjem nezavisnosti 2006 godine to polako počinje da se mijenja i sada ova mala država ima svoje značajno mjesto na karti Evrope.Ona je članica Ujedinjenih nacija, Organizacije za evropskju bezbijednost i saradnju, Savjeta Evrope i Unije za Mediteran. 

 

Zaštićeni prirodni i kulturni resursi pokrivaju 10% ukupne teritorije. Četiri nacionalna parka, zaštićeni šumski sistemi, autentični prirodni kompleksi, nezagađena voda, čist vazduh, preko 50 zaštićenih biljnih i 320 životinjskih vrsta čine izvanrednu osnovu za dalji razvoj turizma. Blizu četvrtine ukupne evropske flore može se naći na ovom nekolikom prostoru.  

 

U jednom danu posjetioci mogu da se odmaraju na nekoj od 117 plaža duž cijele Crnogorske obale, šetaju kroz stare gradove Budve, Kotora ili Bara, rucaju uz pjesmu ptica na Skadarskom jezeru,osvajaju vrhove Nacionalnog Parka Durmitor, splavare kroz najdublje kanjone Evrope, istražuju poslijednje netaknute Evropske šume ili uplove u najjužniji fjord kontinenta. 

 

Crna Gora Ima 3.000 milja pješačkih staza, ski resorti u usponu, jahting, vodeni sportovi i kajaking na Skadarskom jezeru najvećem na Balkanu”, navodi ovaj portal. 

 

Platne kartice - koje možete koristi u Crnoj Gori: Visa, Visa Electron, Master Card,Maestro, American Express, Diners. Najveći broj ugostiteljskih objekata, restorana, hotela, barova, benzinskih pumpi, prodavnica prehrane i robe široke potrošnje omogućavaju plaćanje karticama. U svim gradovima postoje bankomati na kojima možete podići novac. 

 

Banke u Crnoj Gori: 

CKB (Crnogorska komercijalna banka) - www.ckb.me  

Societe Generale Group - www.societegenerale.me 

Atlasmont banka - www.atlasmontbanka.com  

Prva banka - www.prvabankacg.com  

Hipotekarna banka - www.hipotekarnabanka.com  

Hypo Group Alpe Adria - www.hypo-alpe adria.co.me  

Invest banka Montenegro - www.invest-banka.com  

Komercijalna banka - www.kombankbd.com  

NLB Montenegro banka - www.montenegrobanka.com  

Erste bank - www.erstebank.me 

 

Radno vrijeme i praznici 

Uobičajeno radno vrijeme prodavnica je 09.00-21.00. 

Prehrambene prodavnice rade 06.00 - 21.00. U turističkim mjestima za vrijeme ljetnje turističke sezone skoro sve radnje su otvorene do 24h. 

 

Radno vrijeme pošta i banaka 

Najveći broj pošta radi od 08 do 20.00 h. Tokom ljeta, na primorju i duže. Banke su otvorene od 08 do 20.00 h. 

 

Neradni dani 

1. januar – Nova godina 

7. januar – Božić 

1. maj – Međunarodni praznik rada 

21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore 

13. Jul – Dan državnosti Crne Gore 

 

Vjerski praznici : Božić, Uskrs i Bajram. 

Svi praznici u Crnoj Gori praznuju se dva dana, a neradni dani su i glavni vjerski praznici. 

 

Granični prelazi i vize 

Boravak do 90 dana moguć je u Crnoj Gori na osnovu vize za kratki boravak ili bez vize. Viza nije potrebna državljanima EU, SAD, Rusije, Japana i Izraela, kao ni zemalja u okruženju. 

 

Granični prelazi 

Vazdušni: Aerodrom Podgorica (TGD) i Aerodrom Tivat (TIV) - www.montenegroairports.com 

Drumski: sa Srbijom (Ranče, Čemerno, Dobrakovo, Kula, Draženovac, Vuče), sa Albanijom (Božaj, Sukobin, Grnčar), sa BiH (Sitnica, Ilino brdo, Vraćenovići, Krstac, Nudo, Šćepan Polje, Metaljka, Šula), sa Hrvatskom (Debeli brijeg, Kobila) 

Željeznički: sa Srbijom i Albanijom (Tuzi) 

Pomorski: luke Bar, Budva, Kotor, Zelenika, Risan 

 

Vizni režim 

Boravak do 90 dana moguć je u Crnoj Gori na osnovu vize za kratki boravak ili bez vize. Viza nije potrebna državljanima EU, SAD, Rusije, Japana i Izraela, kao ni zemalja u okruženju. 

 

Prijava boravka 

Svi strani državljani bez prijavljenog prebivališta dužni su da policiji prijave svoj boravak i promjenu adrese u roku od 24 sata od dolaska. Ukoliko boravite u hotelu ili privatnom smještaju, to će za vas uraditi vlasnici.Više na sajtu www.mip.gov.me 

 

Prelazak granice van graničnih prelaza 

Ukoliko planirate planinarsku turu koja uključuje prelazak granice van graničnih prelaza (npr. na Prokletijama, Hajli, Ljubišnji, Kamenoj Gori, Magliću, Orjenu…) potrebno je da ispoštujete zakonsku proceduru. 

 

Neophodno je da zahtjev za prelazak van graničnog prelaza uputite nadležnoj instituciji, odnosno graničnoj policiji zemlje iz koje izlazite. Granična policija zemlje izlaza preduzeće sve potrebne mjere kako bi obezbijedila vaš nesmetan prelazak. 

 

Prilikom planiranja izlaza iz Crne Gore preko granice mimo zvanicnih graničnih prelaza, uputite zahtjev Ispostavi granične policije koja je nadležna za taj reon (kontakt u dodatku) i oni će Vam pravovremeno dostaviti povratnu informaciju. Nadležna organizaciona jedinica granične policije će, u saradnji sa graničnom policijom susjedne države, obezbijediti sve potrebne uslove za vaš nesmetan i siguran prelazak i o tome Vas obavijestiti. 

ALLEGRA MONTENEGRO
Marina bb, Putnički terminal, 85000 Bar, Crna Gora

+382 67 64 11 64
+382 30 31 56 66
allegra.mne@gmail.com
ALLEGRA KRSTARENJA
Obilićev venac 18, City Passage, 11000 Beograd, Srbija

+381 63 64 18 38
+381 11 40 91 948
allegra.srb@gmail.com

Podijeli ovu stranicu na
Prijavite se da dobijate obavještenja putem E-mail-a
Pošalji